GE UTTRYCK ISTÄLLET FÖR INTRYCK

För en tid sedan läste jag Babben Larssons bok, "Jag vägrar dö nyfiken".
I den berättar hon hur en klok person fick henne att upptäcka något hos sig själv som hon inte tidigare varit medveten om och som bidrog till en avgörande förändring i hennes liv. Denna person fick henne att inse att hon till väldigt stor del ägnade sig åt att försöka göra ett gott intryck i alla möten med andra människor.

Hur många av oss känner inte igen detta drag hos oss själva. Vi vill många gånger att de vi möter får en så positiv bild som möjligt av oss. Alla som har ägnat sig åt detta någon gång vet hur mycket energi det går åt samt hur mycket vi ofta då lägger våra egna åsikter, tankar och värderingar åt sidan, bara för att göra så gott intryck som möjligt.

Vi anpassar oss och går emot oss själva många gånger i dessa situationer. Men varför gör vi detta? Vad är det som får oss att ägna så mycket energi åt att vara omtyckta av så många som möjligt? Vårt behov av att bli bekräftade spelar självklart en stor roll. Har vi en dålig självkänsla så går vi omkring och ständigt kämpar med att se vårt eget värde. Därmed är vi sällan kapabla att bekräfta oss själva. Även när vi blir bekräftade av de vi möter så har vi många gånger svårt att tro på budskapet. Genom vår dåliga självkänsla så har vi som ett filter som inte släpper in mer kärlek till oss själva än vad vi är beredda att ge oss själva.

Hur kan vi då vända på detta, att gå från att försöka göra intryck till att istället uttrycka (trycka-ut) den vi egentligen är. Ett sätt att visa oss själva kärlek och respekt. Att helt enkelt våga visa vem vi är inför andra. Något som kan vara nog så skrämmande om vi inte är vana att göra det. Ett starkt mönster i vårt sätt att vara som måste brytas.

En bra början är att bli nyfikna på oss själva. Vem vill jag vara. Vem mår jag bra av att vara. Vilka värderingar vill jag stå för. Vilka åsikter står jag bakom, vilka vill jag inte stå bakom etc. Vilka situationer låter jag bli att tala om vad jag vill och istället försöker att gå andra till viljes.

När vi gjort denna inre inventering kan vi börja ta små steg att försöka bryta vårt mönster att göra intryck, till att istället försöka börja uttrycka den person vi kommit fram till att vi är och vill vara. Belöningen i detta arbete brukar snabbt dyka upp, just för att vi känner att vår egen vilja och åsikt får utrymme. Ofta blir reaktionen hos andra inte så stark när vi uttrycker vår vilja, åsikt och person som vi fasade för.

Vågar vi synas så kan vi också bli sedda!

Lasse - NetCoach

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv