JAG VILL ATT ALLA SKA VARA NÖJDA...

FRÅGESTÄLLNING
Vad ska man göra om man känner att man ständigt gör folk besvikna? Jag kan inte säga nej och vill att alla ska bli nöjda. Men det gör mig till en sämre människa. Hur gör man för att sluta trassla in sig själv i den ständiga röran ? Kommer inte ihåg senast jag inte hade en stor svart klump i magen. 

SVAR FRÅN NETCOACH
Det är en inte helt ovanlig situation du beskriver. Många som kontaktar NetCoach bär på denna känsla. Först av allt så är det inget av det du skriver som gör dig till en sämre människa. Tvärtom, du är en person som vill andra väl och vill att andra ska må bra. Det finns mycket kärlek i det. Men jag gissar att du inte har lika lätt att ge dig själv samma omsorg och kärlek, att du kanske inte lägger ner lika mycket tankar och tid på hur du ska göra dig själv nöjd.
För de allra flesta handlar det om dålig självkänsla och självförtroende i dessa lägen. Att man helt enkelt inte ser sig själv som lika viktig och värdefull som alla andra. Men så är det ju inte - du är värd lika mycket kärlek, omsorg, respekt, bekräftelse, uppmuntran etc. som alla andra.
Anledningarna till varför vi hamnar i ett sådant beteendemönster att försöka vara andra till lags hela tiden kan vara många olika.

En del av arbetet för att bryta detta mönster är att försöka få en kontakt med din egen vilja, att våga känna att det är ok att följa din vilja, även om den ibland går emot andras. Genom att lyssna och följa din egen vilja mer och mer så vinner vi ofta även självkänsla på det, just för att vi väljer att se och lyssna på oss själva - vi gör oss själva mera värdefulla att lyssna på och respektera. För om vi ger oss själva det, så kommer på sikt även andra att göra det. Det blir som en positiv uppåtgående spiral. Men var snäll mot dig själv i detta arbete och visa dig själv tålamod, för det tar lite tid att bryta beteendemönster hos sig själv, speciellt om vi har levt efter dem en längre tid. Men jag törs lova dig att det kommer att vara värt jobbet!

Jag törs nog säga också att för varje gång du börjar lyssna på din egen vilja i olika situationer och stå upp för den och dig själv så kommer en liten bit av den svarta klumpen att försvinna - gång för gång.