OKUNSKAP OM PANIKÅNGEST...

FRÅGESTÄLLNING
Det är bra att det skrivs om ångest och panikattacker. Jag kan bli så irriterad på att det faktiskt fortfarande finns så stor okunskap i detta ämne och att alltför många människor blir "orättvist" behandlade för att de bär på depression eller ångest.
Det är så lätt för andra att "stämpla" de som lider av det för att vara både lata och dumma på något vis. Åh om flera människor ville förstå.....

SVAR FRÅN NETCOACH
Ja det är alldeles för många människor som lider av ångest i olika former i dagens samhällen. Både barn och vuxna. Jag möter många ungdomar som får ångestattacker ofta relaterade till den press och alla de krav de känner inför livet och tillvaron.

Patricia Tudor-Sandahl berättade i ett radioprogram om att engelskan har ett uttryck som man ofta säger till någon som är förrvivlad eller har ångest - This to will pass - Också det här kommer att gå över. Ett härligt uttryck som har mycket av det som förtvivlan och ångest saknar - nämligen perspektiv.
Förtvivlan, ångest och sorg har ofta känslan att den kommer att vara för evigt. Att vara förtvivlad är att inte kunna se en utväg. Men en dag vänder det. Plötsligt vänder det.
Förtvivlan, ångest och sorg klingar av. Jag vet att det inte känns så när man är i det. Men det är sant. This to will pass. Pass betyder både "gå över" och "gå förbi".
Den ångest eller förtvivlan du känner kommer att passera. Som tåget som passerar stationen. Ett av uttryckets budskap kanske är just det att stilla sig lite när ångesten och förtvivlan sätter in. Att hålla sig "stilla" och inte "jaga runt" för att komma undan sin smärta. För den kommer att passera. Var inte rädd, för det som ångesten förmedlar är bara känslor och dem kan inte skada dig. Och de kommer inte att vara för alltid. Ljuset och livet är så fruktansvärt starkt - det återvänder alltid. Det är liksom själva grejen med livet. En dag ska du flyga - This to will pass.

Jag såg en bild häromdagen. Bilden som visar massa höstlöv. Ett tungt täcke av nedfallna gamla löv. Löv som symboliserar det som varit. Det som ligger som ett täcke över oss i tillvaron. Men livets kraft finns där inunder. Den behöver bara få lite näring i form av sol, ljus, värme så växer det nya fram. Genom täcket av allt det gamla, livlösa. En bild full av symbolkraft. Livet kommer alltid åter.